kuchnia włoska

Czy warto przyrządzać potrawy z kuchni włoskiej?

Od niedawna kuchnia włoska to bardzo częsty rodzaj potraw, który przyrządzają Polacy. Tę kuchnię spośród innych wyróżnia cena składników i ogólna szybkość przygotowania, która w tym typie kuchni jest bardzo szybka.

Smak kuchni włoskiej jest bardzo wyrazisty i wykwintny. Nawet mimo słabych warunków w kuchni przyrządzisz potrawy, które zasmakują członkom rodziny tak, jak smakuje to w restauracji. Cena, jak wcześniej wspomniałem nie jest wysoka, a nawet porównując do smaku, który wydobywa się przy zjedzeniu takowych potraw, jest bardzo niska. Jest wiele potraw, które można szybko przygotować z prostych składników, które znajdziemy w najbliższym supermarkecie lub nawet w zwykłym sklepie. Na pierwszy rzut oka restauracja włoska, to restauracja, która jest droga i nie jest przeznaczona dla typowych średnio zarabiających ludzi. Nie jest to prawda. Kuchnia włoska jest dla każdego i naprawdę każdy może coś z niej przygotować, jeśli ma oczywiście czas na przygotowanie i szukanie składników i chęci aby to wszystko zrobić.

Pierwszą potrawą, która jest chyba najprostszą do wykonania jest oczywiście spaghetti. Spaghetti jest proste do wykonania. Potrzebny jest:
Sos do spaghetti
Makaron
Wykonanie jest bardzo proste i nawet podejrzewam, że małe dziecko by miało je przyrządzić. Wystarczy ugotować makaron i dodać sos. Schody zaczynają się, gdy próbujesz robić sos na własną rękę. W tej sytuacji trochę się natrudzisz, ale za to będziesz miał pyszniejsze spaghetti.
Drugą potrawą jest panna cotta. Też bardzo prosty do wykonania deser.
Potrzebne będzie:
400 ml śmietanki kremówki 36%
ok. 100 ml mleka
50-70 g cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku.
To tylko te składniki, a jak wszyscy dobrze wiemy panna cotta to jeden z lepszych deserów.

Zobacz: kuchnia włoska Kraków | dapierto.pl